Absolwent Akademii Ekonomicznej w Poznaniu i Politechniki Łódzkiej. Posiada kilkunastoletnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w gastronomii. Audytor zewnętrzny systemów zarządzania jakością (ISO serii 9001, HACCP) akredytowanych jednostek certyfikujących. A także konsultant i trener z zakresu systemu bezpieczeństwa żywności HACCP. Marcin Leśniak doświadczenie we wdrażaniu i audytowaniu systemu HACCP zdobywał w wielu trzy, cztero i pięcio gwiazdkowych hotelach. Współpracuje z wieloma firmami takimi jak Sheraton Hotel Poznań, Sheraton Sopot Conference Center & Spa. A także Radisson Blu, Aquarius Kołobrzeg, Amber Baltic, Andel’s Łódź, DoubleTree by Hilton, Sfinks Polska, Coffeeheaven i Costa. Marcin Leśniak przeprowadził ponadto szereg szkoleń dla takich firm jak: Sfinks Polska, Unity Line, Polska Żegluga Bałtycka, KSM Polska, Ecolab, Amrest.